Meltem Güneş /Afyonkarahisar – Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından devreye alınan “Afyonkarahisar Merkez Evsel Atık Su Arıtma Tesisi Sulaması” projesi, yaklaşık 1300 futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisine sulama suyu temin edecek. Atık su projelerinin sayısının artırılacağını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, suyun her damlasının değerlendirileceğini belirtti.
Bakan Yumaklı, dün Afyonkarahisar’da Evsel Atık Su Sulama Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Yumaklı, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere nüfus artışı, sanayileşme, tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve kentleşme gibi faktörlerin etkisiyle suyun her damlasının artık çok daha değerli olduğuna vurgu yaptı. Her damla suyun değerlendirilerek ekonomik, çevresel yaşama kazandırılmasının zorunluluk olduğunu söyleyen Yumaklı, “Uygun yöntemlerle arıtılmış atık suların, başta tarımsal sulama maksadıyla kullanılmak üzere geri kazanılması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Toprakla buluşacak
Yumaklı, açılışını gerçekleştirdiği tesisin DSİ’nin bu alandaki ilk, Türkiye’nin ise bu konudaki en büyük projesi olduğunu, maliyetinin 615 milyon TL’yi bulduğunu söyledi. Yumaklı, “DSİ 24 evsel atık su arıtma tesisi ile çevre kirliliğinin önlenmesi hususunda önemli mesafe katetti. Ancak açılışını yaptığımız bu tesisin önemli bir farkı var. Bu tesiste arıtılan atık sular Afyonkarahisar’ımızın verimli topraklarıyla buluşacak. Çıkış suları dezenfekte edilerek, yaklaşık 1300 futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisine sulama suyu temin edilecek” diye konuştu.
Sayıları artacak
Yumaklı, atık su projelerinin su kaynaklarının korunmasına, sera gazı salımını azaltmaya yardımcı olduğunu, bu tesisler sayesinde çamurun güvenli bertaraf edildiğini ve toprağın kirlenmesinin önlendiğini dile getirdi. Bu tür projelerin sayısının artacağını söyleyen Yumaklı, “42 projede, atık suların tarımsal sulamada kullanımına imkân veren arıtma ünitelerinin de yer aldığı inşaat çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz suyumuzu en etkin ve en verimli şekilde kullanmak ve gelecek nesillerimize eksiksiz olarak aktarmak. Su, çocuklarımıza bırakacağımız miras değil, onlardan ödünç aldığımız en değerli hazine” dedi.
Ekonomiye 56 milyon TL katkı
Yapılacak sulama neticesinde dekar başına net gelir artışı, Türkiye ekonomisine yıllık 56 milyon TL’lik katkı sağlanacağı öngörülüyor. Tarımsal sulama yapılacak arazilerin daha üst kotlarda yer alması sebebiyle inşa edilen pompa istasyonunun ihtiyaç duyduğu enerji, güneş enerjisi santraliyle elde edilecek.